Bugun...


Sibel Bingöl

facebook-paylas
AHENKLİ TÜRKÇEMİZE NE YAPIYORUZ?
Tarih: 30-09-2023 16:40:00 Güncelleme: 30-09-2023 19:00:00


AHENKLİ TÜRKÇEMİZE NE YAPIYORUZ?


“Gaye, bugünkü ve yarınki Türk’ün medeniyetini kucaklayacak en güzel ve en ahenkli Türkçe’dir. “Mustafa Kemal Atatürk 

1.Dil Kurultayı, yıl 1932. Tarihçilerimiz, Bozokların Kayı Boyundan Karakeçili Aşireti’nin bu kurultaya davet edilmesinin özel bir nedeni  olduğunu vurguluyor. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ‘Ulu Yörük’ olarak bilinen Karakeçililer’i , unutulan Türkçe sözcükleri tespit etmek için kurultaya çağırıyor. 

Şimdi biz kendi dilimizi, bir çok sözcüğü konuşmayarak öldürüyoruz. Yaşatmak için, yabancı sözcüklerden arındırmak için çaba gösterenlere kulak versek ciddi bir adım atmış olmaz mıyız? 

Biz dilimize yeterince, yeterli ölçüde değer verseydik yabancı tabelalar asılmazdı. Her fırsatta bu konuyu yazıyorum.
-Neden yabancı tabelalara izin veriyoruz? -Avrupalılar gibi yabancı tabela yasağını neden biz de uygulamıyoruz?

Kendi dilimize değer vermemiz gerekmiyor mu? Biz değer vermezsek yabancıların değerlerimize saygı duymasını nasıl bekleyebiliriz? Hollanda/Rotterdam’da Türk yemekleri yapan bir işletme var 1991 yılından beri aynı noktada bulunuyor. Yakın bir zamanda da kendi dalında uluslararası başarı ve kariyer ödülü alan Serdar ve Gökhan Gür kardeşleri kutluyoruz. Serdar Gür’e sordum. 

-Siz, Hollanda’da Türkçe tabela assanız ne olurdu? 

Serdar Gür: “Burada sadece cama A4 kağıt boyutunda bildirim asabiliriz. Yasak. 
Diyelim ki astık, bir kez uyarıda bulunurlar ve ruhsatı iptal ederler.”

Süper vali Recep Yazıcıoğlu (Allah rahmet eylesin) 20 yıl önce Denizli’de yabancı tabelaları yasaklaması, bu işletmelere ruhsat verilmeyerek “cafe” gibi ibareleri bile Türkçeleştirmiş.

Biz Türküz, Burası Türkiye; tabelalarımız neden Türkçe değil?

Avukat  Uğur Alp Dilek’e yabancı tabelaların kültürümüze verdiği zararı düşünerek, danışalım istedim. O’nu sizinle tanıştırmak istiyorum. Ailesini ve kendisini tanımaktan mutlu olup, gurur duyduğum örnek bir Türk gencimiz.

Uğur Alp DİLEK;  1996 Ankara doğumlu. Antalya Anadolu Lisesi’nden sonra  Başkent Üniversitesi’nde tam burslu olarak Hukuk ve Siyasal bilgiler fakültelerinde çiftanadal yaparak dereceyle mezun olmuş, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde Ceza hukuku ve Kriminoloji yüksek lisans programına kabul edilerek şu an tezinde beyaz yaka suçları üzerine çalışan, ileri derecede İngilizce ve Almanca bilen, Viyana Devlet Üniversitesi’nde burslu araştırma asistanlığına layık görülmüş ve Avusturya Türk Federasyonu’nun gönüllü bir neferi olmuş; çeşitli akademik çalışmaların yanısıra özellikle şirketlere hukuki danışmanlık sağlayan İstanbul merkezli bir hukuk firmasının en genç ortağı olan bir avukat.

-Bizim kanunlarımızda Türkçe yazılmayan tabelalar hakkında, Türkçe’yi korumak için bir yasa var mı? 

Avukat Uğur Alp Dilek: “22 Nisan 1926 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan ve aynı gün yürürlüğe giren (805)çok önemli bir kanun bulunmaktadır. ‘İktisadi Müesseselerde Mecburi Türkçe Kullanılması Hakkında Kanun.’ Bu kanuna göre; Türk tabiiyetindeki her nevi şirket ve müesseseler, Türkiye dâhilindeki her nevi muamele, mukavele, muhabere, hesap ve defterlerini Türkçe tutmağa mecburdurlar.

-Bu kanuna göre tabela da Türkçe olmak zorunda değil mi?

Av. Uğur Alp Dilek:”Bu kanunun 7. maddesi 2008de yapılan değişiklikle yabancı tabela da uyarı yüz günden az olmamak üzere, adli para cezası yaptırımı getirilmiştir.

Buna da ek olarak yine mevzuatta Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan “Kurum ve Kuruluşlarda Kullanılan Tabelalar için Kurallar” 19 Mart 2018 tarihli Teknik Kurul'da kabul edilerek “TS 13813″ standart numarası ile yayınlanmış standart var. Bu da yine Türkçe kullanımını önceleyen bir hukuk ürünüdür. 

“ HAYDİ TÜRKÇE KONUŞALIM”

Ülkemizde Ocak 2023’den beri dilimizi yabancı sözlerden kurtarmak için ciddi bir emekle, Türkçe dil seferberliği var. Bu seferberliğin öncüsü de dil gönüllüsü, Konuşmacı ve Eğitmen Tolga Bare. Cumhuriyetin 100. Yılında ülkemizde çok değerli bir hareket bu. Sadece 250 bireysel dil gönüllüsünün destekleriyle; üç ay gibi kısa bir sürede Erzincan’dan Aydın’a, Mersin’den Datça’ya kadar okullarda ücret almadan 5 bin gencimize dil gönüllülerinin ( www.dilgonulluleri.com) destekleriyle ve Tolga Bare kendi imkanlarıyla Türkçe eğitimi verip, Türkçe dilimizi anlatıp, gençlerin farkında olması için gayretleri var. Tolga Bare, İnstagram sayfasında Eylül ayında 1350 gencimize Türkçe eğitimi verdikilerini ve  Ekim ayında 5 okula ulaşma hedeflerini belirterek:”Dil Gönüllüleri devam edecek. Gücümüzün yettiğince yere  ulaşacak eğitimlerimizi vereceğiz.” Yazdı. İnsan gerçekten de üzülüyor, neden sadece 250 destekçi var? 

“ DİL OLMADAN MEDENİYET OLMAZ ” 

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Kültür ve Turizm Bakanlığı 2019-2020 Özel Ödülleri Töreni’nde yaptığı konuşması: “Bir milleti maziden atiye taşıyan kültürse, o kültürün en önemli unsuru da dildir. Kültür, dil kalıbında şekillenip, dil kalıbında gelecek kuşaklara aktarılır. Dil olmadan insan, aile, toplum, millet, kültür ve medeniyet de olmaz. 

Diline sahip çıkmayan, dilini zenginleştiremeyen milletler, tıpkı kökleri kuruyan ağaçlar gibi, esen rüzgârlar karşısında devrilmeye mahkûmdur” 

“Atatürk olsaydı; Baltık Denizinden Karadeniz’e, Bafra Körfezinden Hazar Denizine kadar herkes Türkçe konuşup, Türkçe anlaşıyor olurdu”

Rus Bilimler Akademisi Uluslararası İlişkiler ve Dünya Ekonomi Enstitüsü Uzmanı Victor Nadein, Türk tarihinde Atatürk dönemini farklı bir dönem olarak gördüğünü belirten bir konuşmasından alıntı yapmak istiyorum.
Victor Nadein Rayevsk: “ Kanaatimce biz, Slav halkların, Ermenilerin, Greeklerin hatta Arapların en büyük şansı Mustafa Kemal gibi bir liderin çökmüş bir devletin ve Türklerin en zayıf devresine denk gelmesidir. Eğer Osmanlı’nın iyi bir devrinde Mustafa Kemal Devletin başına gelse ve O’nun anlayışı devlete hakim olsa tahminimce şimdi; Baltık Denizinden, Karadeniz’e, Bafra Körfezinden Hazar Denizine kadar herkes Türkçe konuşup, Türkçe anlaşıyor olurduk.”

“TĞRKÇE; MUTLAK Kİ CİHAN ŞÛMUL  (Evrensel) BİR DİLDİR.” 

-Dilimiz nasıl bir dil? Sorusuna verilecek en düşündürücü ve en güzel cevabı Türkolog (Türk Bilimcisi) Yazar Muharrem Yellice’nin ifadeleriyle sizinle paylaşmak istiyorum:

“İkonyum’u Konya  yapan, Harpasos'u, Aras yapan, Sinope' yı, Sinop yapan, Trapezous'u, Trabzon yapan, Kotyor'u, Ordu yapan, Termodun'u Terme yapan, Eupharates Nehrini Fırat Nehri yapan, Tikreş nehrini, Dicle yapan, Zapatatas'ı, Zap suyu yapan, Pyramos nehrini, Ceyhan nehri yapan, Psaros nehrini Seyhan nehri yapan, Sangaryos'u , Sakarya yapan Türkçe; mutlak kî Cihan şümul bir dildir.”

Sayın Türkolog Yazar Muharrem Yellice’ye konuyu danışmak istedim, zaman ayırdığı için çok şükranlarımı sunuyorum.
-Dilimizi  nasıl koruyup, sahip çıkabiliriz?  -Öneriniz nedir, ne yapmalıyız? 

Türkolog Muharrem Yellice: “Dilimizi korumak için dilin kurallarını, o kurallara göre yazılan eserleri okumamız ve okutmamız lâzım.”

-Çocuklarımızla iletişim kurmamız zorlaşıyor. Kestirme bir dil icat etti gençlerimiz. Sizce nasıl önlem almalıyız? 

Türkolog Yazar Muharrem Yellice: “Konuşulan dil halk tarafından anlaşılıyorsa sorun yok. Dil kendi kuralları içinde gelişir ve güzelleşir. Edebî ve felsefî eserler düşünmeyi ve dili iyi kullanmayı gerektirir. Okumalıyız. Bu velilerin çocuklarına Türkçe'den önce yabancı dil öğretme kaygılarından doğuyor. Çocuk önce Türkçe'nin tadını alacak.”

-Dikkat çekmek için yabancı sözcüklere sarılan, yazarlara ve gazetecilere de bir öneriniz var mı? 

Türkolog Yazar Muharrem Yellice:” Güzel dil ve kültür okuyup yazarak gelişir. Türk kültürü derya deniz. İçinde yüzün.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1. Dil Kurultayı 1932’ den günümüze mesajı: “ Türk, diline sahip çık!” Nerede, ne zaman, ne yaptığını, neden yaptığı ve ne söylediğinin cevabıdır, Atatürk’ü anlamak. Öyle bir deha ki 100 yıl sonra bile bizi düşündürüp, hatalarımızdan dönmemiz için yol gösteriyor. O nedenle ışığımız hiç sönmüyor, izi hiç kaybolmuyor. 

Mustafa Kemal Atatürk:”Bir ulusun dili, bütün bilim kavramlarını oluşturacak şekilde gelişmemişse, o ulusun bilim ve kültür alanında bir varlık göstermesi beklenemez.” demiştir. 

Türk’üm, Türkçe konuştuğumdan, yazdığımdan emin olmak istiyorum.

Atatürk’ü anlamak;  idrak edip değerlerimize sahip çıkmaktır. Bizim yapmamız gereken sadece kendi dilimizi konuşmak, kendi sözümüzü yazmak. Neden yabancı sözler bu kadar içimize işlemiş? Neredeyse her yazdığımız söz için sözlüğe bakıyoruz. Emin olamıyoruz, Türkçe mi? Yabancı sözcükleri öylesine kabullenmişiz ki kendimizden uzaklaşmışız. Kendimize verdiğimiz zararın bilincinde değiliz. 

Sokrates’in dediği gibi; “Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız, cehaletin bedelini hesaplayın; cahil insan kendinin bile düşmanı iken, başkasına dost olması nasıl beklenir.”

Konuyu biraz araştırınca kendimizden ne denli koptuğumuzu üzülerek görmüş oldum ve hareket her zaman bir adım öne çıkmaktır. Yabancı sözleri dilimize katmaya gerek yok ki biz Türküz. Neden, yarı İngilizce, yarı Türkçe konuşuyoruz? 

Vedalaşırken ‘ bay bay’ diyoruz. Tolga Bare’nin dediği gibi: “Türkçesi var.”
Hoşça kal.

Dil bayram haftamız kutlu olsun. 

 





FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
PUAN DURUMU
Takım O G M B A Y P AV
1 Fenerbahçe 9 9 0 0 24 5 27 +19
2 Galatasaray 9 8 0 1 18 5 25 +13
3 Adana Demirspor 9 5 2 2 19 11 17 +8
4 Beşiktaş 9 5 3 1 13 11 16 +2
5 Trabzonspor 9 5 4 0 16 11 15 +5
6 Kasımpaşa 9 4 2 3 14 16 15 -2
7 Hatayspor 9 3 1 5 16 11 14 +5
8 Çaykur Rizespor 9 4 3 2 10 14 14 -4
9 Kayserispor 9 3 2 4 10 9 13 +1
10 Sivasspor 9 2 3 4 10 12 10 -2
11 Alanyaspor 9 2 3 4 8 11 10 -3
12 MKE Ankaragücü 9 2 4 3 13 12 9 +1
13 Fatih Karagümrük 9 2 4 3 9 9 9 0
14 Antalyaspor 9 2 4 3 9 11 9 -2
15 Konyaspor 9 2 4 3 9 12 9 -3
16 Gaziantep FK 9 3 6 0 7 15 9 -8
17 Başakşehir FK 9 2 5 2 5 11 8 -6
18 Pendikspor 9 1 4 4 10 18 7 -8
19 İstanbulspor 8 1 5 2 5 12 5 -7
20 Samsunspor 8 0 6 2 5 14 2 -9
Takım O G M B A Y P AV
1 Eyüpspor 9 8 1 0 22 6 24 +16
2 Kocaelispor 9 6 2 1 15 9 19 +6
3 Göztepe 9 5 2 2 10 4 17 +6
4 Bodrumspor 9 5 2 2 12 7 17 +5
5 Gençlerbirliği 9 5 2 2 12 10 17 +2
6 Bandırmaspor 9 4 1 4 12 6 16 +6
7 Keçiörengücü 9 4 3 2 7 7 14 0
8 Manisa FK 9 3 2 4 12 7 13 +5
9 Çorum FK 9 4 4 1 12 9 13 +3
10 Sakaryaspor 9 3 3 3 8 8 12 0
11 Erzurumspor FK 9 2 3 4 8 6 10 +2
12 Adanaspor 9 3 6 0 9 12 9 -3
13 Boluspor 9 2 4 3 5 9 9 -4
14 Şanlıurfaspor 9 2 4 3 7 13 9 -6
15 Ümraniyespor 9 2 5 2 8 15 8 -7
16 Tuzlaspor 9 2 6 1 7 19 7 -12
17 Giresunspor 9 1 6 2 6 13 5 -7
18 Altay 9 1 6 2 5 17 5 -12
Takım O G M B A Y P AV
1 Van Spor FK 10 9 1 0 14 7 27 +7
2 Esenler Erokspor 9 8 1 0 18 4 24 +14
3 Ankaraspor 10 6 1 3 14 6 21 +8
4 1461 Trabzon FK 9 6 1 2 16 3 20 +13
5 Nazilli Belediyespor 10 6 3 1 15 11 19 +4
6 Bucaspor 1928 9 5 1 3 12 4 18 +8
7 Ankara Demirspor 9 6 3 0 13 9 18 +4
8 Yeni Mersin İdman Yurdu 10 4 2 4 13 11 16 +2
9 Diyarbekir Spor 9 3 3 3 7 8 12 -1
10 Karacabey Belediye Spor 10 3 5 2 7 7 11 0
11 Beyoğlu Yeniçarşıspor 9 3 5 1 6 10 10 -4
12 Serik Belediyespor 10 2 5 3 4 8 9 -4
13 Bursaspor 9 2 4 3 6 11 9 -5
14 Altınordu 9 1 4 4 10 10 7 0
15 Zonguldak Kömürspor 9 1 5 3 6 9 6 -3
16 Hes İlaç Afyonspor 9 1 5 3 4 10 6 -6
17 Kırklarelispor 10 1 6 3 4 17 6 -13
18 Adıyaman FK 10 1 7 2 4 15 5 -11
19 Kırşehir Futbol SK 10 1 7 2 5 18 5 -13
Takım O G M B A Y P AV
1 Aliağa Futbol A.Ş. 7 6 0 1 15 2 19 +13
2 Kepezspor FAŞ 6 4 0 2 12 3 14 +9
3 Kırıkkalegücü FK 6 4 2 0 7 4 12 +3
4 Ayvalıkgücü Belediyespor 7 3 1 3 6 4 12 +2
5 Mardin 1969 Spor 7 3 2 2 11 7 11 +4
6 K.Çekmece Sinopspor 7 2 1 4 9 6 10 +3
7 52 Orduspor FK 7 2 2 3 6 6 9 0
8 Artvin Hopaspor 6 2 2 2 6 3 8 +3
9 Edirnespor 6 2 2 2 6 4 8 +2
10 İnegöl Kafkas GK 6 2 3 1 4 8 7 -4
11 Talasgücü Belediyespor 7 2 5 0 8 14 6 -6
12 Malatya Arguvanspor 6 1 3 2 2 4 5 -2
13 Gümüşhanespor 7 0 3 4 5 10 4 -5
14 Karabük İdmanyurdu Spor 7 1 5 1 5 16 4 -11
15 Tarsus İdman Yurdu 6 1 4 1 5 16 4 -11
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/10/2023 Hatayspor vs Kayserispor
 27/10/2023 Kasımpaşa vs İstanbulspor
 28/10/2023 Alanyaspor vs Sivasspor
 28/10/2023 Adana Demirspor vs Konyaspor
 28/10/2023 Çaykur Rizespor vs Galatasaray
 29/10/2023 Fatih Karagümrük vs Trabzonspor
 29/10/2023 Antalyaspor vs Başakşehir FK
 29/10/2023 MKE Ankaragücü vs Samsunspor
 29/10/2023 Pendikspor vs Fenerbahçe
 30/10/2023 Beşiktaş vs Gaziantep FK
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 27/10/2023 Şanlıurfaspor vs Giresunspor
 28/10/2023 Keçiörengücü vs Göztepe
 28/10/2023 Tuzlaspor vs Erzurumspor FK
 28/10/2023 Boluspor vs Bodrum FK
 28/10/2023 Kocaelispor vs Gençlerbirliği
 29/10/2023 Manisa FK vs Çorum FK
 29/10/2023 Adanaspor vs Ümraniyespor
 29/10/2023 Altay vs Sakaryaspor
 29/10/2023 Eyüpspor vs Bandırmaspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/10/2023 Hes İlaç Afyonspor vs Karacabey Belediye Spor
 28/10/2023 Adıyaman FK vs Bucaspor 1928
 28/10/2023 Diyarbekir Spor vs Yeni Mersin İdman Yurdu
 28/10/2023 Kırklarelispor vs Beyoğlu Yeniçarşıspor
 28/10/2023 Kırşehir Futbol SK vs Ankara Demirspor
 28/10/2023 Serik Belediyespor vs Bursaspor
 28/10/2023 Zonguldak Kömürspor vs Altınordu
 28/10/2023 1461 Trabzon FK vs Nazilli Belediyespor
 28/10/2023 Esenler Erokspor vs Ankaraspor
Tarih Ev Sahibi Sonuç Konuk Takım
 28/10/2023 Artvin Hopaspor vs Aliağa Futbol A.Ş.
 28/10/2023 Karabük İdmanyurdu Spor vs İnegöl Kafkas GK
 28/10/2023 K.Çekmece Sinopspor vs Kırıkkalegücü FK
 28/10/2023 Malatya Arguvanspor vs Gümüşhanespor
 28/10/2023 Talasgücü Belediyespor vs Edirnespor
 28/10/2023 Tarsus İdman Yurdu vs Ayvalıkgücü Belediyespor
 28/10/2023 52 Orduspor FK vs Kepezspor FAŞ
GAZETEMİZ

SİZCE 2023 YILI YAZINA HANGİ ANTALYALI SANATÇI KLİBİ DAMGA VURDU


NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
HABER ARA
YUKARI