Kitaplar tarih boyunca tehlikeli bulundu. Öyle ki kimi zaman silahlardan ve bombalardan bile etkili olduğu düşünüldü. Özellikle de kendi iktidarlarını düşünenler tarafından. Bundan dolayı kitaplar yasaklandı, toplatıldı, sansürlendi ve hatta yakıldı.
Bende sizler için biraz araştırma yaparak bu bilgilere ulaştım, bakalım Türkiye'de ve dünyada yasaklanan her biri başyapıt niteliğindeki 10 kitap arasında bilmediklerimiz var mı?
Aldous Huxley'in başyapıtı, İrlanda ve Amerika’da sansüre uğradı ve yasaklandı.
Cinsel içerikli olduğu ve Hristiyanlığa saldırdığı gerekçesiyle ADB'deki bazı okul ve kütüphanelerde yasaklandı.
Mezbaha No:5, özgün İngilizce adıyla “Slaughterhouse-Five”, Kurt Vonnegut'un yazdığı hiciv romanıdır. Romandaki ‘Billy’ karakteri zaman ve mekanda gidiş gelişler ve sistem eleştirileri yapmaktadır.
Roman ilk olarak 1969 yılında yayımlanmıştır. ABD'de küfürlü bir dil kullanıldığı gerekçesiyle birçok kütüphane ve okulda yasaklanmıştır.
Fahrenheit 451, Ray Bradbury'nin 1951'te ilk defa basılan ünlü bilim kurgu romanıdır. Baskıcı bir gelecek toplumunun anlatıldığı bu kitap aynı zamanda distopya olarak da sınıflandırılabilir.
Eser, kitapların itfaiyeciler tarafından yakıldığı, insanların sadece televizyonda beyin yıkayıcı şovlar izlediği ve kitap bulundurup düşünen insanların yok edildiği bir gelecekte geçmektedir. Kitap adını, kâğıdın 451 Fahrenheit'ta tutuşması gerçeğinden almaktadır.
Kitap müstehcen ve küfürlü bazı ifadelerden dolayı ABD'deki çeşitli okullarda ve kütüphanelerde yasaklanmıştır.
Anne Frank’ın Hatıra Defteri, iki yıl boyunca Hollanda'nın Nazilerce işgali sırasında ailesiyle birlikte saklanıyorken Anne Frank tarafından tutulan günlüğünü içeren kitap. Aile 1944 yılında tutuklandı ve Anne Frank, Bergen-Belsen toplama kampında tifüsten öldü. O günlük, Anne'nin babası olan Otto Frank tarafından Miep Gies'e verildi. Günlük, 60'tan fazla dilde basıldı.
Siyonizm propagandası yaptığı gerekçesiyle çeşitli ülkelerde yasaklanmıştır.
Kafesteki Kuş Neden Şakır, Bilirim, otobiyografik bir roman: Yazar, şair, şarkıcı, dansçı, oyun yazarı ve öğretmen Maya Angelou'nun yedi kitaptan oluşan sıra dışı ve ilham verici yaşamöyküsünün ilk cildi. Savunmasız, şiddet gören küçük bir kızın, ırkçılık ve bağnazlıkla savaşarak güçlü bir karaktere, onurlu ve göz kamaştırıcı bir genç kadına dönüşmesinin öyküsü.
ABD’nin en çok yasaklanan yazarı olarak bilinen Maya Angelou'nun bu romanı, şiddet, müstehcenlik, küfürlü dil kullanımı vs. gibi gerekçelerle defalarca yasaklandı.
Kitabın ana karakteri Nevin zengin bir ailenin kızıdır. Fakat kadın aradığı mutluluğu bir türlü bulamamaktadır. Kitapta, Nevin’in mutluluğu ve huzuru arayış çabası anlatılmaktadır. 40’lı yılların belki de en şaşırtıcı yasaklı kitaplarından biri olan Sait Faik’in “Medar-ı Maişet Motoru” isimli romanı 1944’te yayımlandığında sıkıyönetim mahkemelerince toplatıldı.
Kitabın toplatılma gerekçesi ise kitaptaki kahramanlardan biri eski bir asker kaputu giymektedir. Ve sıkıyönetim, askerin eski bir asker kaputu giyemeyeceğine hükmetmiştir.
Georges Pulitzer’in Paris işçi Üniversitesi’ndeki öğrencileri tarafından alınan notlara dayanan ve ölümünden sonra (1945) yayımlanan eseri 'Felsefenin Başlangıç İlkeleri' Türkiye`de de geniş bir okuyucu kitlesi buldu ve 12 Eylül darbesi sonrasında yasaklanan ilk kitap oldu.
1948 yılında ‘Köy Edebiyatı’nın da çığır açıcısı olarak görülen Mahmut Makal’ın “Bizim Köy” adlı romanına toplatılma kararı alındı.
Makal, 'Anadolu köylerinin ekonomik ve sosyal yapısını kötü göstererek komünizm propagandası yaptığı' gerekçesiyle 1949 yılında tutuklandı.
Makal, 1967`de UNESCO tarafından dünya gençliğine örnek insan olarak seçildi.
William Shakespeare'in en önemli eserlerinden biri olan 'Hamlet' 1978’te Etiyopya’da yasaklandı.
ASLI’nda bilmediğimiz ne çok şey varmış…